25 meter

In 2008 was ik in het Schwarzwald in het zuiden van Duitsland, waar ik voor het eerst kennis nam van de zogenaamde Holländer: een grenen boomstam met een lengte tot 30 meter en een minimale kopmaat van 40 centimeter. In het Schwarzwald noemde men deze boomstammen Holländer, omdat zij in de zeventiende eeuw door hun immense afmetingen zeer geliefd waren als hijpalen voor de stad Amsterdam. Inmiddels zijn deze hijpalen niet meer van hout maar van staal en beton en worden er geen Holländer meer naar Nederland verscheept.
Toen ik bezig was met de bouw van een 25 meter lange bank voor Station Sloterdijk (in opdracht van de Gemeente Amsterdam en bedacht door studenten van het Hout- en Meubileringscollege) herleefden deze tijden niet zozeer; maar het kwam even in mijn gedachten toen de zes meter lange eiken stammen, afkomstig uit het Schwarzwald, mijn werkplaats in gereden werden.

Ben je geïnteresseerd in de kap en het bijzondere vervoer van deze woudreuzen destijds, neem dan eens een kijkje bij de Schiltacher Flösser: www.schiltacher-floesser.de

Bank Station Sloterdijk Amsterdam
De 25 meter lange bank bij Station Sloterdijk in Amsterdam toen hij geplaatst werd, nog zonder het grasveld.